Spakenburgse verse vis, vanuit nieuwbouw op Nijverdals bedrijventerrein

//Spakenburgse verse vis, vanuit nieuwbouw op Nijverdals bedrijventerrein

Spakenburgse verse vis, vanuit nieuwbouw op Nijverdals bedrijventerrein

NIJVERDAL – Ze zijn geboren en getogen Spakenburgers, maar vader en zoon Zwaan verhuizen hun vishandel naar Nijverdal. Dat doen ze om bedrijfseconomische redenen.

Spakenburg is een echt vissersdorp. Zelfs een aantal wegen is er naar vissoorten vernoemd. Spakenburger Jaco Zwaan (35) heeft de Palingweg, Anjovisweg, Bot- straat en de Haringweg onlangs ingeruild voor de Baruch Spinozastraat op industrieterrein ’t Lochter 3, in Nijverdal. De vishandelaar heeft daar op een kavel van 950 vierkante meter een nieuwe bedrijfshal laten bouwen.

‘Spinoza past bij mij’

“Ik heb de naam ‘Spinoza’ op internet opgezocht. Een belangrijke wetenschapper met een kerkelijke achtergrond, die een geheel eigen koers voer. Dat past wel bij mij, want ondanks mijn gereformeerd vrijgemaakte opvoeding leef ik mijn eigen leven. Ik hou van leuke dingen doen en ga op zondag vaak hardlopen. Dat is mijn passie. Maar ik ga die dag ook naar de kerk en probeer altijd een goed evenwicht tussen deze zaken te vinden”, zegt Zwaan.

Grote vries- en koelcel

Zijn nieuwe hal, van 300 vierkante meter, biedt plaats aan de grote vrachtwagen en de verkoopkraam van de Spakenburgse zeevishandel Lammert Zwaan en Zoon. Er is voldoende ruimte om alle verse vis te verwerken, die in een grote vries- en koelcel wordt opgeslagen.
De hal staat op een deel van ’t Lochter 3 dat verder nog onbebouwd is. Er moeten zelfs nog wegen worden aangelegd. Jaco kijkt uit over de velden en geniet van het weidse uitzicht.

‘Moedige stap’

Vader Lammert vindt het een ‘grote en moedige stap’, die hij zelf waarschijnlijk nooit had genomen. Lammert: “Maar Jaco heeft dan ook het zakeninstinct van zijn moeder”, zegt hij lachend. Het op marktdagen heen en weer rijden met de vrachtwagen met verkoopwagen tussen Spakenburg en Twente ging hem steeds meer tegenstaan.

Als ik mijn verkoopwa­gen kan laten staan, scheelt me dat al gauw een half uur en brandstof

Jaco Zwaan

“Dat kost ons minimaal anderhalf uur en de reistijd neemt alleen maar toe nu het steeds drukker wordt op de A1. Als ik mijn verkoopwagen kan laten staan, scheelt me dat al gauw een half uur en brandstof”, zegt Jaco. “Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een geschikte bedrijfshal in Nijverdal. Een bestaande hal was geen optie, want die moest dan eerst helemaal worden verbouwd om aan onze eisen te kunnen voldoen. Daarom ben ik voor nieuwbouw gegaan.”

Ruimte om te groeien

“Een plekje op ’t Lochter 3 leek me heel geschikt, maar de kleinste kavel was 2.000 vierkante meter groot – veel te groot voor mij. Na diverse gesprekken met de gemeente Hellendoorn heb ik hier een stuk grond van 950 vierkante meter gekocht. Daar kan ik voorlopig wel even mee vooruit, hier kan ik de komende jaren doorgroeien.”

Nog zeker 35 jaar werken

“Ik heb mijn oude hal in Spakenburg verkocht en dat geld hierin geïnvesteerd. We praten over een investering van ruim 400.000 euro. Dat is een smak geld, maar ik ben nu 35 en ga ervan uit dat ik nog zeker 35 jaar moet werken. Als je het zo bekijkt, valt het nog wel mee.”

Vis bakken

Jaco Zwaan is van plan op de nieuwe locatie ook op bestelling vis te gaan bakken voor andere bedrijven op ’t Lochter en rechtstreeks verse vis aan restaurants te gaan leveren. Zwaan is verknocht geraakt aan Nijverdal, maar voor zijn vrouw Jantine en zijn twee kinderen ligt dat toch anders. Vandaar dat het gezin in Spakenburg blijft wonen.

Duurwerker

“Ik koop alle vis ’s morgens zelf bij de groothandel. Ik wil alle handelswaar zelf kunnen beoordelen. Als ik mijn vis telefonisch bestel, dan krijg ik wat het eerst op moet en dat kan nooit de bedoeling zijn. Ik ben nu eenmaal een echte controlfreak en iemand die altijd doorgaat. Behalve een duursporter ben ik ook een duurwerker. Ik vind ook alles leuk om te doen, van het schoonmaken van de verkoopwagen tot het snijden van de vis en het verkopen ervan. En met minder reistijd heb ik als ondernemer iets meer tijd voor andere dingen.”

 

2018-12-18T10:53:14+00:00